Posjedovati nekretninu uz more u Hrvatskoj: 5 velikih prednosti

Lijepo i sigurno, popularno među turistima, ali i oblikovano za uživanje u životu punim plućima. Dobrodošli u Hrvatsku, zemlju u kojoj želite posjedovati nekretninu uz more.

Zašto? Nastavi čitati! Donosimo vam pet izvrsnih razloga zbog kojih ćete poželjeti posjedovati nekretninu na moru u Hrvatskoj – još jučer!

1. Posjedovanje nekretnine uz more u Hrvatskoj otvara mnoge mogućnosti

Jedna od najboljih stvari kod posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj uz more su mogućnosti koje vam ona pruža. U njemu možete živjeti, iznajmiti ga, prodati ili ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Posjedovanje nekretnine u Hrvatskoj uz more može povećati razinu užitka u vašem životu, ali i vašem bankovnom računu.

Prvo, imati dom u blizini mora znači da možete otići na odmor kad god poželite. Hrvatska je klima dosta dobra, posebno na obali. Ima puno sunca i zime su obično blage. Sve to znači da možete provoditi puno vremena vani, otkrivajući ljepote Hrvatske.

Također, većina luksuznih domova je vrhunski opremljena. Tamo možete vrlo ugodno provesti sva godišnja doba.

Drugo, posjedovanje nekretnine uz more u Hrvatskoj može značajno povećati vaš prihod. Ovisno o vrsti, opremljenosti i lokaciji, možete ga iznajmiti na nekoliko mjeseci ili cijelu godinu. Kuće u blizini mora koje mogu primiti najmanje dvije obitelji isplativa su investicija. Odlučite li se investirati u stan, tražite apartmane u ili blizu velikih turističkih središta.

Također, kupnja kvalitetne, luksuzne nekretnine u Hrvatskoj mogla bi biti vrlo pametna investicija. Ovakva nekretnina prkosi inflaciji i ima stabilniju vrijednost od ostalih nekretnina.

2. Hrvatska ima fenomenalan geografski položaj

Hrvatska je možda mala zemlja, ali njen geografski položaj je fantastičan.

Smještena u jugoistočnoj Europi, Hrvatska je udaljena samo jednu vožnju od Slovenije, Austrougarske, Italije pa čak i Njemačke. Na primjer, u Ljubljanu ili Graz možete stići za manje od 5 sati iz grada Zadra (Dalmacija). München je osam sati vožnje udaljen od tog lijepog sunčanog grada. Ako više volite jedrenje, do Ancone u Italiji možete lako doći noćnim trajektom.

Također, na njegovih 56.594 četvornih kilometara pronaći ćete planine, gorja, rijeke i jedno od najljepših mora u svijetu.

3. Porez na nekretnine u Hrvatskoj niži je nego u nekim drugim zemljama

Često se javlja određena nelagoda kada se govori o porezima. Međutim, ne možete ih u potpunosti izbjeći. I u Hrvatskoj su porezi na nekretnine neizbježni. Na vašu sreću – niže su nego u nekim drugim zemljama.

Ako želite posjedovati nekretninu u Hrvatskoj uz more, morate je kupiti. Kad ga kupite, za njega morate platiti porez na imovinu. Točnije, 3% cijene nekretnine.

No, ako svoju nekretninu u Hrvatskoj kupujete izravno od investitora, ne morate plaćati porez na imovinu. Zašto? Jer investitori za tu nekretninu već plaćaju drugi porez.

Dobra stvar kod posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj je ta što ne morate plaćati godišnji porez na nekretninu.

No, ako svoju nekretninu u Hrvatskoj planirate pretvoriti u kuću za odmor, morat ćete platiti mali godišnji porez.

Visina tog poreza ovisi o veličini vaše nekretnine, ali io lokaciji nekretnine. Kad se to uzme u obzir, kvadratni metar godišnje ćete plaćati između 0,66 i 1,99 eura.

Kada biste trebali staviti svoju nekretninu u Hrvatskoj na prodaju?

Planirate li prodati svoju nekretninu u Hrvatskoj, svakako pričekajte najmanje dvije godine. Pod uvjetom da želite izbjeći plaćanje dodatnog poreza, tj.

Nekretnina koju kupujete u Hrvatskoj trebala bi biti u vašem vlasništvu najmanje 2 godine.

Ako ga prodate prije tog roka i po višoj cijeni, morat ćete platiti porez. Morat ćete platiti 24% poreza na iznos koji predstavlja razliku između cijene koju ste platili i cijene po kojoj prodajete svoju nekretninu.

Ne zaboravimo na taj iznos dodati i prirez.

Puno je bolje zadržati nekretninu i iznajmljivati je turistima tijekom ove dvije godine. Zaradit ćete dodatni prihod i izbjeći plaćanje poreza.

4. Turisti obožavaju Hrvatsku (i hrvatske nekretnine)

Kad smo već kod turista, oni istinski vole Hrvatsku, posebice njezinu obalu.

Vole duge, sunčane dane, čisto, plavo more, povijesnu i kulturnu baštinu, srdačne ljude. Turisti uživaju u otkrivanju hrvatskih otoka, kopna, sporog hrvatskog načina života.

Ponekad im se ovdje toliko sviđa da požele kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Neki od njih doseljavaju se za stalno, neki čekaju mirovinu, a neki svoju nekretninu odlučuju iznajmiti.

Njemački, austrijski i slovenski turisti preferiraju sunčanu Dalmaciju, dok građani SAD-a preferiraju Istru. Također, Hrvatska postaje sve zanimljivija Skandinavcima. Pogotovo onima koji se tamo žele preseliti zbog boljih klimatskih uvjeta.

5. Cijene nekretnina u Hrvatskoj – rastu, ali još uvijek pristupačne

S jedne strane, u nekim europskim zemljama cijene nekretnina padaju, ali ne iu Hrvatskoj.

S druge strane, nekretnine u Hrvatskoj uz more još uvijek su povoljnije nego u nekim drugim mediteranskim zemljama. Španjolska, na primjer.

S obzirom na sve to, što onda očekivati od cijena nekretnina u Hrvatskoj?

Prosječna cijena nekretnina u turističkim središtima na obali poput Splita i Zadra kreće se od 3000 do 4000 eura po četvornom metru. Nekretnina koja je malo dalje od mora ili turističkih središta može koštati nešto manje.

Drugi važan čimbenik koji utječe na cijenu je razina opremljenosti. To je jedan od razloga zašto su luksuzne nekretnine skuplje, od 4000 do 7000 eura po četvornom metru. Cijene za luksuzni sektor mogu ići samo malo niže od toga, ali i puno više. Neke od najviših cijena nekretnina u Hrvatskoj mogu se pronaći u gradu Opatiji.

U sunčanoj Dalmaciji možete pronaći bogat i raznolik izbor nekretnina. Važno je odabrati nekretninu koja odgovara vašim potrebama i mogućnostima. Kao što smo objasnili u ovom blogu, posjedovanje nekretnine uz more u Hrvatskoj ima mnoge prednosti. Mi smo tu da vam pomognemo da počnete uživati u njima, samo nas nazovite!

Foto: Pexels, Pixabay, iStock.

Ostale objave

pratite nas