Koraci do kupnje kuće u Hrvatskoj – vodič stručnjaka

Ključne stvari koje trebate znati ako razmišljate o kupnji nekretnine u zemlji poput raja Hrvatskoj. 

Odlučili ste se na veliki korak i postati vlasnik nekretnine na čarobnoj jadranskoj obali. Čestitamo, kvaliteta vašeg života sigurno će se poboljšati i vaša će se investicija isplatiti. 

Ako prvi put kupujete kuću u Hrvatskoj, vjerujemo da imate mnogo pitanja. 

Zbog toga smo sastavili popis savjeta i preporuka koji vam mogu pomoći pri odluci o kupnji. Također, upozorit ćemo vas na neke detalje na koje biste trebali obratiti pozornost kada kupujete kuću u Hrvatskoj.

Krenimo!

Osnovni koraci za kupnju kuće u Hrvatskoj

Prije nego što krenete u potragu za kućama u Hrvatskoj, morate razmotriti nekoliko stvari. 

Prvi korak za kupnju kuće je zapitati se gdje želiš živjeti. Što je vama i vašoj obitelji važno? Želite li biti blizu plaže ili gradskih sadržaja?  Znače li mir, privatnost i šum mora više od blizine otmjenih restorana, trgovina i muzeja? Ili, možda, želite kompromis između njih dvoje?

Izbor je vaš, a mogućnosti su ogromne – kada imate pravog agenta za nekretnine! Posavjetujte se sa svojim agentom i iznesite svoje potrebe, želje i očekivanja. Napiši barem pet mjesta na kojima se vidiš da živiš na hrvatskoj obali ili otocima. 

Drugo, definirajte svoj proračun. Cijene nekretnina na hrvatskoj obali rastu dok pričamo (ali su još uvijek pristupačnije nego u nekim drugim mediteranskim zemljama poput Španjolske). 

Hrvatska je u trendu, stoga je važno biti svjestan svojih mogućnosti ali i želja. Nakon što definirate proračun, možete istražiti što biste mogli dobiti za svoj novac (i na kojim lokacijama).

Kada razmišljate o financijama, budite svjesni nekih ostali troškovi koji vas očekuju ako kupujete nekretninu. Na primjer, porez na nekretninu od 3% (osim ako ne kupujete nekretninu izravno od investitora), agencijska provizija, troškovi kupoprodajnog ugovora, javni bilježnik i pravni prevoditelji.

Treće, zaposliti visokokvalitetne ljude koji misle (i znaju) posao.

 Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno imati prave ljude koji će voditi vas tijekom cijelog procesa. I, što je jednako važno – preuzeti većinu birokratskog tereta umjesto vas. 

Stručni i pouzdani agent za nekretnine pomoći će vam da postignete bolju ponudu i povezati vas s drugim pružateljima usluga. Odvjetnik specijaliziran za nekretnine pregledat će svu nekretninsku dokumentaciju i uvjeriti se da je sve legalno. 
Više o procesu kupnje nekretnine saznajte u našem vodič za ulaganje u nekretnine na hrvatskoj obali.

Osnovni kontrolni popis za kupnju kuće u Hrvatskoj 

Tko može kupiti nekretninu u Hrvatskoj i što će vam za to biti potrebno? 

Ako ste državljanin EU/EEA, nećete imati problema s kupnjom kuće u Hrvatskoj. Nekretninu u Hrvatskoj mogu kupovati i državljani trećeg svijeta, vrijede samo drugačija pravila.

Kao građanin EU/EEA, trebat će vam: 

  • Do dobiti OIB (osobni identifikacijski broj). To je nešto što se lako može učiniti, au tome vam može pomoći vaš agent za nekretnine. 
  • Do provjerite stanje nekretnine. Prije kupnje provjerite je li izgrađen legalno i nema financijskih opterećenja. To je također nešto u čemu vam vaš agent za nekretnine može pomoći. To morate učiniti jer su određene nekretnine u Hrvatskoj bespravno izgrađene. Suvišno je reći da posljedice bespravno izgrađenih nekretnina mogu biti teške. 
  • Potpisati a kupoprodajni ugovor ako želite osigurati svoju imovinu. Također ćete morati dati depozit, obično oko 10% cijene nekretnine. 
  • Nakon što se posao zaključi, morat ćete potpisati kupoprodajni ugovor, izradio vaš odvjetnik. Taj ugovor treba biti ovjerena od strane javnog bilježnika. Imajte na umu da ćete za javnog bilježnika trebati službenog sudskog prevoditelja jer je to propisano zakonom. 
  • Da upišete svoje ime kao novog vlasnika nekretnine u zemljišne knjige. Također, morat ćete prebaciti račune na svoje ime – nešto u čemu vam vaš agent za nekretnine može pomoći. 

Ovo su bitne stvari, posebno kada prvi put kupujete dom. 

5 crvenih zastavica na koje treba obratiti pozornost kada kupujete kuću u Hrvatskoj

Crvene zastavice donose zabavu iz kuće lov ali može ukazivati ​​na ozbiljne probleme. Budući da je kupnja kuće također prilično ozbiljan problem, donosimo vam neke od najcrvenijih crvenih zastavica na koje biste trebali obratiti pozornost!

Pukotine ili vrata koja se ne zatvaraju? Strukturni problemi i problemi temelja su na vidiku!

Primijetite li pukotine na zidu ili u temeljima, neravne podove, vidljivo spuštene stropove ili vrata koja se ne zatvaraju kako treba, pauzirajte s kupovnim entuzijazmom. Ove stvari mogu ukazivati ​​na strukturne probleme i probleme s temeljima, čiji popravak može biti vrlo skup.

Plijesan i plijesan? Može biti oštećenje vodom

Mrlje na stropovima ili zidovima, pljesniv miris i oštećeni pod mogu ukazivati ​​na oštećenje vodom. To nije dobro jer može dovesti do rastuće plijesni, kao i do ozbiljnih strukturnih problema u budućnosti. 

Problemi sa štetočinama

Tko želi štetočine u svom domu? Nitko, pa ako vidite gnijezda, izmet ili oštećeno drvo, bježite što dalje možete. Ne samo da štetnici mogu biti štetni za vaše zdravlje, već mogu utjecati i na temelje zgrade. 

Farbanje zidova i izbjegavanje odgovora na vaša pitanja

Svježe okrečeni zidovi ponekad mogu biti pokazatelj da nešto nije kako treba. Vlasnici možda maskiraju ili prikrivaju određena oštećenja. Ako primijetite neku nedosljednost u boji ili odgovorima vlasnika na vaša pitanja, možda se nešto krije iza toga. Svakako dođite do dna problema.

Susjedstvo

Susjedstvo je važnije nego što većina ljudi misli. Hrvatska ima niske stope kriminala i smatra se sigurnom zemljom. Ipak, ponekad možete naići na loše održavane susjedne nekretnine ili nedostatak sadržaja u blizini. Sve to može utjecati na vrijednost nekretnine i na kraju na kvalitetu vašeg života.

Također, ako je cijena nekretnine znatno niža od onih koji ga okružuju, svakako istražite zašto. 

Konačno, sa sigurnošću se može reći da nije vjerojatno da ćete pronaći bilo koju od ovih crvenih zastavica u novoizgrađeno imanje na hrvatskoj obali.  

Ipak, pametno je uvijek pregledati nekretninu prije kupnje. Pogotovo kada je u pitanju vlasničko stanje kao i ostala pravna dokumentacija. 

Trebate li pomoć u pronalasku nekretnine na hrvatskoj obali i besprijekoran odnos klijent-agent, Kontaktirajte nas. Dat ćemo sve od sebe da Vam pružimo vrhunsku uslugu kakvu zaslužujete!  

Fotografija: Marijana iz Pixabay, Filipa Neumanna iz Pixabay, ako11ok iz Pixabay, Slika autora Ma_Frank iz Pixabay, Paul Brennan iz Pixabay

Ostale objave

pratite nas