Detaljan vodič za ulaganje u luksuzne nekretnine u Hrvatskoj

Hrvatska je postala vrhunska destinacija za međunarodne investitore koji traže komadić raja. Zamjetan je porast interesa za luksuzne vile i ekskluzivne nekretnine. Ali što potiče ovaj rastući trend posjedovanja vile u Hrvatskoj?

Hrvatska ima klimu, more, povijest i – priliku

Idilična mediteranska klima na obali samo je dio draži ove zemlje. U Hrvatskoj je vrijeme savršeno za one koji vole provoditi vrijeme na otvorenom. Godišnje ima preko 2600 sunčanih sati. To Hrvatsku čini idealnom destinacijom za posjetitelje iz zemalja koje nemaju privilegiju dugih, vrućih, sunčanih dana.

Druga stvar je more. Tko se ne bi volio probuditi uz nježne zvukove Jadranskog mora? Udisati svježi, zdravi zrak s azurnim morem koje se proteže dokle god seže pogled?

Privlačnost života u blizini mora nije samo u slikovitom pogledu – to je izbor životnog stila. Opušteni mediteranski tempo života, ukusna domaća kuhinja i mnoštvo destinacija za odmor dodaju slojeve privlačnosti. Ovdje je sve sporije. Ritam života omogućuje vam da provedete više dragocjenog vremena s obitelji i prijateljima.

Još jedan razlog zašto sve više turista, a samim time i investitora u nekretnine bira Hrvatsku je veliki potencijal.

Kako se hrvatsko tržište nekretnina razvija, kupci ulaganje u luksuzne nekretnine, posebice ekskluzivne vile, prepoznaju kao mudar potez. Smještena tik uz more ili u blizini, ova vrsta nekretnine ima višu i stabilniju tržišnu vrijednost. Posjedovanje kuće za odmor u Hrvatskoj može biti savršena kombinacija. Na odmor možete otići kad god želite, ali i lijepo dodatno zaraditi.

Koji je najbolji način za postizanje ove savršene ravnoteže? Saznajte u ovom detaljnom vodiču. Provest ćemo vas kroz zamršenost ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj, gdje se ulaganja susreću s neusporedivom ljepotom!

Gdje pronaći ekskluzivne nekretnine u Hrvatskoj?

U raznolikom krajoliku ekskluzivnog hrvatskog tržišta nekretnina, potražnja za luksuznim nekretninama razlikuje se u različitim regijama. Svaka regija ima jedinstveni šarm i privlačnost za ulaganje.

Ipak, većinu stranih investitora privlači hrvatska obala. Primjetna je sklonost luksuznim vilama s bazenima, idealno smještenim u blizini mora i sposobnim za smještaj najmanje dvije obitelji. To i ne čudi jer posjedovanje nekretnine uz prekrasno Jadransko more donosi brojne prednosti.

Stanovi, posebno oni u užurbanim turističkim središtima, popularni su među kupcima koji traže živahni urbani stil života. Blizina kulturnih žarišta i modernih sadržaja čini ih privlačnima investitorima i poželjnim turistima. Primjerice, investitori traže stanove u hrvatskim turističkim gradovima kao što su Zadar, Split ili Dubrovnik.

Duž hrvatske obale najviše se grade moderne kuće i moderne, ekskluzivne vile. Ali također možete pronaći puno renoviranih šarmantnih kamenih kuća, posebno na otocima iu Istri. Ova raznolikost zadovoljava razne ukuse. Privlači mješavinu investitora koji traže i vrhunske i tradicionalne nekretnine.

Promatramo li odnos stranih i domaćih investitora, priobalje dominantno privlači međunarodni interes. U unutrašnjosti iu glavnom gradu Zagrebu veći je udio domaćih kupaca. Često su zainteresirani za posjedovanje stanova, kako za stanovanje tako i za iznajmljivanje.

Regije koje se ističu kao najpopularnije za ekskluzivna ulaganja u nekretnine uključuju Dalmaciju, poznatu po svojim prekrasnim krajolicima, Istru i glavni grad Zagreb. Dalmacija je najomiljenija među njemačkim, austrijskim i slovenskim kupcima, dok je Istra draža Amerikancima.

Je li kupnja luksuzne vile u Hrvatskoj skup posao?

Unatoč porastu cijena, Hrvatska zadržava komparativnu pristupačnost u mediteranskom krajoliku nekretnina. To ga čini primamljivim izborom za pametne ulagače.

Primjerice, zainteresirani za kupnju luksuzne vile u Hrvatskoj platit će je znatno manje nego u Španjolskoj. To ne bi trebalo biti iznenađenje jer Španjolska ima dužu povijest prodaje i ulaganja u tu vrstu nekretnina.

Ukratko, tržište luksuznih nekretnina u Hrvatskoj ostaje stabilno. Međutim, potražnja stalno nadmašuje ponudu. Ova dinamika predstavlja obećavajuću perspektivu za one koji razmišljaju o ulasku u ekskluzivni hrvatski sektor nekretnina.

Unatoč tome, uvijek je dobro biti oprezan i imati na umu da se ne može sve što se prodaje kao luksuz tako okarakterizirati.

Što očekivati od luksuznih nekretnina u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj luksuzne vile moraju slijediti određene smjernice da bi se smatrale stvarno luksuznim.

Jedna od karakteristika koje morate imati je izvrsna lokacija i pogled na more. Vile uz more u Hrvatskoj imaju najvišu cijenu. Pogotovo ako su izvrsno dizajnirani i imaju vrhunsku opremu.

Ekskluzivne nekretnine na hrvatskoj obali ponekad čak imaju izravan pristup plaži. Međutim, mjesto se ne odnosi samo na prekrasan pogled i ugodne trenutke. Također osigurava privatnost i sigurnost, neke od najvažnijih značajki luksuza.

Nadalje, od luksuznih vila u Hrvatskoj očekujte vrhunsku gradnju i arhitektonski dizajn. Ekskluzivne nekretnine daju prednost kvalitetnim materijalima i preciznoj izradi kako bi se osigurao sofisticiran i elegantan izgled.

Također, luksuzne vile su vrhunski opremljene. Imaju moderne pogodnosti koje mogu poboljšati vašu udobnost i stil života. To često uključuje vrhunske kuhinje, tehnologiju pametnog doma i prostrane dnevne prostore.

Mnoge luksuzne vile u Hrvatskoj imaju privatne bazene, prostrane vanjske prostore, saune i teretane. Sve to omogućuje stanovnicima da sa stilom uživaju u mediteranskoj klimi, tijekom cijele godine, pogotovo ako tome dodamo dobro uređene vrtove, terase i prostore za zabavu.

Sve ove značajke nude mogućnost elegantnog, udobnog načina života za sve one koji traže zadovoljstvo. Također, osiguravaju dobar povrat ulaganja, s obzirom na sve veći interes za tržište nekretnina u zemlji.

Gdje kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Recimo da tražite kuću za odmor u Hrvatskoj za 8 osoba s bazenom. Postoji razlika u cijeni ovisno o lokaciji. Jedna od najskupljih destinacija s luksuznim nekretninama je Opatija. Dubrovnik je također poznat iz sličnih razloga, jer ga godišnje posjećuju mnoge poznate osobe.

  U Hrvatskoj je nepisano pravilo – vile uz more koštaju više. S druge strane, samo malo dalje od obale možete pronaći odlične ekskluzivne nekretnine pristupačnih cijena. Te se nekretnine mogu iznajmiti gotovo kao one uz more ako su dobro opremljene i imaju bazen.

No, treba imati na umu da se situacija mijenja iz godine u godinu.

Trenutno su Primošten, Rogoznica i Vinišće vrlo atraktivna područja za ulaganje u nekretnine. Dio su Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije. Tamo ćete pronaći izvrsne nekretnine u brdovitim i panoramskim predjelima s otvorenim pogledom i još uvijek pristupačnim tržišnim cijenama.

Ako želite investirati u ekskluzivne nekretnine na hrvatskoj obali, uzmite u obzir nekretnine na ovim područjima.

Ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj – sve što trebate znati

Dakle, kako funkcionira proces kupnje kuće (ili bilo koje nekretnine) u Hrvatskoj? Koji su ključni koraci koje morate poduzeti i ključne stvari koje morate uzeti u obzir?

Hajde da vidimo!

Najbolji preduvjet za uspješan i stabilan proces prodaje su partneri na koje možete računati. U ovom slučaju to znači imati odvjetnika specijaliziranog za nekretnine i stručnog agenta za nekretnine.

Rad s pravim ljudima može vam uvelike olakšati proces kupnje nekretnine.

Upućeni i iskusni agenti za nekretnine mogu vam pomoći da pregovarate o boljoj cijeni. Također, poznavat će prave ljude u poslu koji će pomoći osigurati da sve ide glatko.

Tko može kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Možda se pitate – tko zapravo može kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Osim Hrvata, nekretnine u Hrvatskoj mogu kupovati i građani EU. Isto vrijedi i za državljane Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.

Izuzetak može biti određena vrsta zemljišta, kao što je to bilo s poljoprivrednim zemljištem 2023. godine. Uvijek se informirajte na službenim stranicama Vlade RH ili jednostavno pitajte svog stručnog agenta za nekretnine.

Ako dolazite iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji, situacija je malo drugačija. U tom slučaju morat ćete ishoditi dozvolu Ministarstva pravosuđa RH koja vam dopušta kupnju nekretnine.

Hoćete li i kakvu nekretninu moći kupiti u Hrvatskoj, ovisi o ugovoru o reciprocitetu koji vaša država ima s Republikom Hrvatskom. Politiku za svoju zemlju možete provjeriti na ovoj poveznici.

Kako izgleda proces kupnje nekretnine u Hrvatskoj?

Evo pet ključnih stvari koje ćete morati učiniti ako se odlučite kupiti vilu ili stan u Hrvatskoj.

1. Prvi korak je dobivanje osobnog identifikacijskog broja (OIB)

Ako kupujete nekretninu u Hrvatskoj morat ćete dobiti OIB – osobni identifikacijski broj. Svaki OIB je jedinstven i nepromjenjiv. Omogućit će vam transakciju u Hrvatskoj kao strancu.

Također, trebat će vam ako želite otvoriti bankovni račun, pokrenuti posao ili se prijaviti za državno zdravstveno osiguranje. Ne zaboravimo da ćete taj broj koristiti za plaćanje poreza na imovinu.

U slučaju da ne želite sami ishoditi OIB, u tome vam mogu pomoći vaši agenti za nekretnine.

2. Je li nekretnina koju želite kupiti neopterećena?

Jedan od najvažnijih koraka je istražiti status nekretnine koju želite kupiti. U prijevodu, treba provjeriti je li nekretnina neopterećena.

Uvjerite se da ova prekrasna vila u Hrvatskoj koju namjeravate kupiti nema hipoteku ili drugu vrstu financijskog opterećenja.

Još jedna stvar koju morate provjeriti je da li je vaša nekretnina legalno izgrađena. Ako kupujete izravno od investitora, pobrinite se da prodavatelj ima valjanu građevinsku dozvolu.

Također, ne zaboravite provjeriti stanje nekretnine prije sklapanja posla.

3. Potpišite predugovor i provjerite je li kupoprodajni ugovor besprijekoran

Predprodajni ugovor je ugovor kojim se izražava namjera kupca da kupi nekretninu, a prodavatelja da je proda. Njegovo potpisivanje pomaže objema stranama da osiguraju transakciju i predmetnu imovinu. Prilikom potpisivanja predugovora, kupac obično plaća 10% cijene nekretnine unaprijed.

Nakon što je sve ostalo što je potrebno riješiti, vrijeme je za sklapanje kupoprodajnog ugovora. Zbog toga će vam trebati dobar odvjetnik. Ugovor mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Također, ne zaboravite da će vam prilikom potpisivanja ugovora kod javnog bilježnika trebati službeni sudski tumač. To je zakonska obveza za sve strance koji kupuju nekretninu u Hrvatskoj.

4. Nekretnina nije službeno vaša dok je ne upišete u zemljišne knjige

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora nije završni korak procesa prodaje i potvrde vlasništva. Postoji još jedno mjesto gdje se morate upisati – zemljišna knjiga. Zemljišna knjiga je svojevrsna baza u kojoj su navedene sve vrste nekretnina, zemljišta i njihovi vlasnici.

Svaka županija ima svoj registar, ali ne brinite. Ako nemate vremena i energije baviti se time, u tome vam može pomoći vaš odvjetnik ili javni bilježnik.

  5. Prebacite račune na svoje ime i dogovorite održavanje nekretnine

Dakle, postali ste ponosni vlasnik kuće za odmor na plaži u Hrvatskoj. Čestitamo! Sve što sada trebate učiniti je prebaciti račune (struja, voda…) na svoje ime.

Također, ako nećete živjeti u svom posjedu, morate razmisliti o održavanju. U tome će vam lako pomoći agenti za nekretnine koji imaju dobre veze.

Koje troškove trebate imati na umu kada kupujete nekretninu uz more u Hrvatskoj?

Kada kupujete kuću na moru u Hrvatskoj, prvo morate znati koliko novca imate na raspolaganju. Nakon što definirate proračun, pretražite tržište. Istražite svoje mogućnosti i provjerite što možete dobiti za svoj novac.

Nakon toga napravite popis svih većih dodatnih troškova koji vas očekuju.

Evo nekih značajnih troškova koje biste trebali imati na umu:

● Kaucija koju plaćate prodavatelju za osiguranje svoje nekretnine – 10% od cijene nekretnine

● Učešće, ako uzimate kredit u hrvatskoj banci – 25% cijene nekretnine

● Porez na nekretnine – kupac nekretnine plaća 3% poreza na nekretnine (jednokratno)

● Agencijska provizija za nekretnine koja varira od 2 do 4 posto od prodajne cijene

● Trošak odvjetnika, honorar javnog bilježnika i honorar sudskog tumača

● Osiguranje imovine – željet ćete osigurati svoju investiciju

● Troškovi preseljenja u Hrvatsku

● Godišnji porez za najam kuće za odmor u Hrvatskoj – između 0,66 i 1,99 eura po četvornom metru godišnje

Što ako želite prodati svoju vilu na moru u Hrvatskoj?

Ako želite prodati nekretninu koju ste kupili u Hrvatskoj, pričekajte najmanje dvije godine. Zašto? Pa, prvo zato što ne želite plaćati dodatne poreze. Točnije, 24% iznosa koji čini razliku između kupoprodajne i prodajne cijene nekretnine.

Drugo, jer će vrijednost vaše imovine s vremenom rasti, čak i unatoč inflaciji.

Prema podacima, cijene nekretnina u Hrvatskoj su u proteklih sedam godina porasle za 60 posto. Ove godine (2023.) tržište je usporilo, ponajviše zbog povećanja kamatnih stopa.

No, prema analitičarima, cijene nekretnina neće padati, posebice ne u luksuznom segmentu, kako kažu prognoze. Potražnja za takvim nekretninama je velika. Sve je više građevinskih projekata na horizontu za 2024. godinu.

Kako možete financirati svoju investiciju u nekretnine u Hrvatskoj?

Dok razmišljate o kupnji vile u Hrvatskoj, čest je korak razmišljati o uzimanju kredita. Većina stranih ulagača u nekretnine odlučuje se za kredit u svojoj domovinskoj banci. No, kredit u hrvatskoj banci moguće je podići i ako dolazite iz inozemstva.

Banke u Hrvatskoj primijetile su sve veći interes stranih građana za kredite. To je dovelo do toga da više njih nudi tu mogućnost novim vlasnicima kuća.

Ne nude sve banke u Hrvatskoj kredite nerezidentima, ali neke daju. Jedna od njih je Erste banka. Erste svim stanovnicima EU nudi stambene kredite do 250 tisuća eura.

PBZ banka, kao dio Intesa Sanpaolo Grupe, nudi i kredite građanima EU koji primaju primanja u eurima. U PBZ banci možete dobiti i do 350 tisuća eura kredita.

Nadalje, u ZABA-inom ekskluzivnom Centru za nerezidente možete dobiti sve informacije o financiranju i dobivanju kredita.

Također postoji još jedna opcija koju možete razmotriti.

Progresso grupa je svojevrsni posrednik između klijenta (vas) i banke. Oni vam mogu pomoći pronaći zajam koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Imajte na umu da ćete određeni iznos sredstava vjerojatno morati priskrbiti sami (cca 25-30 posto cijene nekretnine).

Koliko možete zaraditi ulaganjem u ekskluzivnu nekretninu u Hrvatskoj?

A sada, razgovarajmo o brojkama: koliko novca zapravo možete zaraditi?

Recimo da kupite vilu s četiri spavaće sobe i pet kupaonica s otvorenim pogledom na more. Vila se nalazi na otoku Pagu, u blizini popularnog hrvatskog turističkog odredišta, Novalje.

Objekt je vrhunski opremljen te ima bazen, saunu i teretanu. Vrijednost vile je oko 1,1 milijun eura.

Iznajmljujete li ovu vilu s bazenom od travnja do listopada, u jednoj sezoni možete vratiti oko 6 do 8 posto cijene nekretnine.

U preciznim brojkama, to znači da bi se moglo zaraditi oko 80 tisuća eura po sezoni najma. Odbijete li troškove održavanja, dobit bi bila oko 60 tisuća eura.

Ne zvuči loše, zar ne?

I ne zaboravite da će vam vila biti na raspolaganju do kraja godine. Mogli biste imati kuću za odmor uz plažu i dodatno zaraditi.

Zbog toga se isplati ulagati u luksuzne nekretnine na hrvatskoj obali.

Ako razmišljate o ulaganju u takvu nekretninu u Hrvatskoj, pogledajte naš najnoviji projekt u Zadarskoj županiji. Ili nas jednostavno kontaktirajte kako bismo vam pomogli pronaći savršenu stvarnu investiciju za vaše potrebe. Stojimo vam na raspolaganju!

Fotografije: Pixabay, Adobe Stock, iStock.

Ostale objave

pratite nas