Arhitektura u Hrvatskoj: izvanredna rješenja naših luksuznih vila

Svatko tko poznaje prekrasnu zemlju Hrvatsku poznaje njene zadivljujuće krajolike i bogatu kulturnu baštinu. Imajući to na umu, ne čudi da je i Hrvatska dom mnogih arhitektonskih čuda.
Od zadivljujuće obale do slikovitih otoka, Hrvatska se može pohvaliti raznolikim arhitektonskim stilovima koji besprijekorno spajaju tradiciju i modernost. No, to ne znači da arhitektura u Hrvatskoj nije bez izazova.
Kako bismo zaronili dublje u carstvo hrvatske arhitekture, okrećemo se spoznajama dviju iskusnih arhitektica: Vesne Dalbelo iz Arhitektonskog studija aPlan i Elene Vučinovec iz Dizajnersko-arhitektonskog studija Das Mono

Stanje hrvatske arhitekture – prednosti i mane

Iako suvremena arhitektura u Hrvatskoj tek treba dosegnuti značajne razine osebujnosti, ona je ipak jedinstvena.
Elena Vučinovec kaže da su još uvijek vidljivi utjecaji bogate hrvatske povijesti, kako mediteranske kulture tako i tradicijske slavonske arhitekture. Ono što hrvatsku arhitekturu čini posebnom upravo je taj spoj različitih stilova koji se isprepliću s geografijom i tradicijom regije na određenim lokacijama.
Govoreći o različitostima u arhitektonskom izboru, Vesna Dalbelo izražava zabrinutost zbog nekih izazova u modernoj hrvatskoj arhitekturi. Ovi izazovi mogu negativno utjecati na okoliš i okolna imanja. Ona smatra da bi za građevinske projekte u Hrvatskoj trebalo bolje planiranje. To ne bi trebao biti problem s obzirom na značajan broj dobrih arhitekata u Hrvatskoj.
Unatoč tim izazovima, Dalbelo priznaje pojavu “dobro osmišljenih projekata unutar urbanih jezgri i ruralnih područja, uglavnom namijenjenih zahtjevnijim turistima i/ili onima s višim raspoloživim prihodima”.
Elena Vučinovec ističe pojavu moderne arhitekture. Ta arhitektura često crpi inspiraciju iz tradicionalnih elemenata ili nudi suvremene interpretacije obalnog života. Trendovi uključuju usklađivanje arhitektonskih oblika s obalnim krajolicima i minimalistički dizajn. Također, trendovi uključuju neprimjetno integriranje vanjskih sadržaja u okolinu.

Definiranje luksuza u arhitekturi: projektiranje vile koja traje

Elena Vučinovec skreće pozornost na važnost stvaranja prostora koji izaziva poželjne osjećaje.
“Arhitektura određene zgrade može utjecati na osobu da se osjeća značajnom, važnom, malom, beznačajnom, osnaženom, motiviranom, udobnom, neudobnom, dobrom ili lošem”.
To znači da se luksuz ne odnosi samo na imovinu. Riječ je također o arhitekturi i dizajnu koji u pojedincu potiču osjećaj važnosti, prostranosti, divljenja, jednostavnosti i sreće.
Koji su to faktori u arhitekturi koji je čine luksuznom? Čimbenici zbog kojih ljudi osjećaju obilje u prostoru oko sebe? Također – možemo li ih pronaći u Hrvatskoj?
Nadalje, Vesna Dalbelo ističe kako osobne preferencije definiraju luksuz. Ipak, neke karakteristike arhitekture nadilaze osobni ukus i postaju univerzalni znakovi visoke kvalitete.
Na primjer, kvaliteta korištenih materijala, umijeće izrade, tehnološki napredak. Također “zeleni” koncepti koji odražavaju luksuz, bez obzira na dizajn.
Elena Vučinovec slaže se s ovim označiteljima luksuza u hrvatskoj arhitekturi. Ona također dodaje izvrstan prostorni dizajn i ukrase koji se obično ne nalaze u konvencionalnoj gradnji.
Obojica govornika se slažu da arhitektura visoke klase, pogotovo ako je namijenjena turistima, često ima određene značajke. Na primjer, dobro održavana okolina, bazeni, saune, vanjske kuhinje, privatne teretane, prostrane garderobe, sobe s pripadajućim kupaonicama itd.
U konačnici, vaša vlastita vizija dizajna definirat će luksuznost nekretnine. Na temelju te vizije vi i arhitekt možete donijeti odluke koje će je prenijeti u (buduću) imovinu.

Najbolje vile u Hrvatskoj – gdje ih potražiti?

Na upit o značajnim primjerima dizajnerskih vila duž hrvatske obale, oba arhitekta ističu obilje takvih nekretnina. Ova svojstva sežu od modernih građevina do ukusno renoviranih tradicionalnih kamenih kuća.
Arhitektica Elena Vučinovec spominje regije poput Istre i Dalmacije, gdje se manji gradovi sve više revitaliziraju luksuznim vilama. To se događa zbog zasićenja gradova koji više nemaju kapaciteta za novu kvalitetnu gradnju.
Također primjećuje sve veću popularnost raskošnog smještaja na otocima i selima. U takvim područjima mir i opuštanje neki su od najluksuznijih faktora. U Gorskom kotaru i Lici ima vila koje nude sadržaje slične onima na obali. Oni su, međutim, manje zastupljeni i vlasnici su više okrenuti zimskom turizmu.
Ukratko, neki od najboljih primjera vila u Hrvatskoj mogu se pronaći uz obalu Jadranskog mora. To i ne čudi jer je obala najpoželjniji dio Hrvatske.

Luksuzna arhitektura: Hrvatska vizija moderne elegancije u projektu Sv. Filip i Jakov

Jedan od skrivenih dragulja hrvatske obale je malo mjesto između Zadra i Biograda na Moru, Sveti Filip i Jakov. Ovo ugodno mjesto u Zadarskoj županiji ima sve što vam može zatrebati za ugodan život, uključujući i nevjerojatan geografski položaj.
Nove moderne vile smještene u tom pitoresknom gradiću nude očaravajuće poglede na plavetnilo Jadranskog mora i okolne otoke. Živjeti ovdje znači uživati u blagodatima savršenog spoja mira i udobnosti.
Zamislite samo da se probudite uz umirujući zvuk valova koji zapljuskuju obalu. Dočekuju vas panoramski pogledi na kristalno čisto more dok sunce izlazi. Uživanje u ležernom doručku pripremljenom u vašoj najmodernijoj kuhinji, uronite u osvježavajuću vodu svog bazena.
Prema riječima naših govornika, upravo bi takvo trebalo biti posjedovanje vile visoke kvalitete arhitektonskog dizajna. Vesna Dalbelo duboko vjeruje da svaki najmanji detalj i funkcionalnost treba biti osmišljen s velikom pažnjom. Vaš prostor treba disati, dopuštajući vam da se kupate u atmosferi čiste raskoši.
Ove luksuzne vile mogu biti vaše privatno utočište tijekom cijele godine budući da su vrhunski opremljene. Također, vrhunske nekretnine poput ovih vila također mogu biti pametna investicija.
Konačno, kada govorimo o pojmu luksuza u arhitekturi, Hrvatska ima što za pokazati. Prirodni krajolici koji oduzimaju dah, bogata kulturna baština koja rezultira jedinstvenim arhitektonskim stilom, prekrasna klima.
Nakon razgovora s naša dva iskusna arhitekta, možemo zaključiti da hrvatska arhitektura nudi svoj poseban šarm svima koji su je spremni otkriti. Još uvijek postoje neki izazovi koje treba savladati kako bi dosegao svoj puni potencijal. Unatoč tim izazovima, u Hrvatskoj postoje primjeri arhitekture koji idu u dobrom smjeru.
Ako želite dalje istražiti projekt sv. Filipa i Jakova ili trebate pomoć u pronalaženju savršene luksuzne vile u Hrvatskoj, kontaktirajte nas. Rado ćemo vam pomoći stvoriti prostor sigurnosti i spokoja u vašem životu.

 

Foto: Pixabay, Pexels, iStock, privatna arhiva.

Ostale objave

pratite nas