Vodič Za Kupnju Prve Kuće Na Hrvatskoj Obali!

Dakle, spremni ste za taj korak, postati vlasnik kuće. Destinacija – Hrvatska, odnosno hrvatski dio jadranske obale. Što očekivati i što trebate znati?

Ako ste prvi kupac kuće i tražite dom na hrvatskoj obali, čitajte dalje. Naši stručni agenti donose vam detaljan obilazak vodiča za prve kupce stanova!

Savjeti Za Kupnju Kuće Za Hrvatsku Obalu I Otoke

Koji su ultimativni savjeti za kupnju kuće kada je hrvatska obala u pitanju?

Kao što već znate, Hrvatska je prava ljepotica, poznato je turističko odredište zbog čega postoji a velika potražnja za nekretninama na obali.

Postoje razvikane destinacije poput Splita, Hvara, Zadra i Dubrovnika, ali ima i manjih mjesta, skriveni dragulji obale kao npr Sv. Filip i Jakov, koji se nalazi u Zadarskoj županiji.

A tu su i otoci.

Živjeti na otoku ima svoju privlačnost, ali i nedostatke. Primjerice, nema mjesta na kojem biste radije bili tijekom vrućih ljetnih mjeseci nego na jednom od hrvatskih otoka. Kristalno čisto more, večernji povjetarac koji pomaže boljem snu, pjesma cvrčka.

S druge strane, na pojedinim otocima ljeti zna biti gužva. Ako volite mirnije okruženje potražite manje popularna otočna mjesta ili neka druga manje naseljenih otoka.

Problem može predstavljati i promet i infrastruktura, posebice u mjesecima izvan sezone. Dobra vijest je da se Turistička unija trudi proširiti turističku sezonu u Hrvatskoj, što bi trebalo ublažiti pritisak ljetnih mjeseci.

Krenimo dalje s našim savjetima za kupnju doma za hrvatsku obalu. Tamo su nekoliko vrsta nekretnina u Hrvatskoj kao što su stanovi, obiteljske kuće, poljoprivredna zemljišta, građevinska zemljišta.

 Vas može kupiti nekretninu u Hrvatskoj čak i kao stranac, ali postoje određena pravila i postupci kojih se morate pridržavati (čitati naš vodič za kupnju nekretnine u Hrvatskoj kao stranac). Primjerice, za kupnju nekretnine u Hrvatskoj morate imati OIB – osobni identifikacijski broj.

Također, vrlo je važno provjeriti jesu li imovinski “papiri” u redu. Odnosno – provjeriti je li vlasništvo nad nekretninom jasno i nema li tu nikakvu odgovornost. Naši agenti rado će vam pomoći u tome!

Vodič Za Kupnju Kuće Po Prvi Put – Kontrolni Popis Koji Morate Napraviti, Izravno Od Stručnjaka!

Ne postoji mjesto kao što je dom, a sada ćete imati svoj dom na hrvatskoj obali. Svježi morski povjetarac, ukusna hrana, puno sunčanih dana i brojni otoci koje možete posjetiti tijekom vikenda. Nevjerojatno, da!

Prije nego zakoračite u naš raj (podsjetite se zašto je Hrvatska doista nevjerojatna zemlja za posjedovanje kuće), trebate pronaći pravu nekretninu za sebe.

Koji su koraci koje morate učiniti za vas kao prvog kupca kuće u Hrvatskoj?

Donosimo vam vodič za prve kupce stanova kreirali naši iskusni agenti, samo za vas.

Spremni, spremni – čitajte!

Lokacija, Lokacija, Lokacija!

Prvo što je prvo – morate znati u kojoj obalnoj regiji vidite da živite.

Je li to sjevernog Jadrana s istarskim poluotokom, blizu Italije i Slovenije?

Je li to srednji Jadran, s gradovima poput Zadra, poznatog po božanstvenom zalasku sunca i Splita, poznatog po Dioklecijanovoj palači?

Ili više volite južni dio Jadrana, gdje se nalazi slavni grad Dubrovnik i otok Pelješac?

Nakon što se odlučite za regiju, morate vidjeti u kojem dijelu te regije želite živjeti.

Što su vama i vašoj obitelji najvažnije? Blizina plaže, trgovina, restorana, medicinskih ustanova? Želite li mir i tišinu ili možda više volite biti u urbanijoj sredini?

Definiranje Proračuna Je Na Vrhu Popisa Za Provjeru Procesa Kupca Nekretnina

Prije nego krenete u potragu za nekretninama, definirajte svoj budžet.

Bitno je da znate kolikim iznosom novca raspolažete. Nakon što definirate budžet, pretražite tržište i vidite što možete dobiti za svoj novac. 

Ne zaboravite uključiti sljedeće troškove u proračunski dio vašeg kontrolnog popisa procesa kupnje kuće:

  • 3% porez na nekretnine
  • 3% + odredba porezne agencije
  • troškovi kupoprodajne karte, javni bilježnik, pravni prevoditelji.

Napravite Financijski Plan

To je ono što smatramo vrlo važnom stavkom u ovom vodiču za kupce koji prvi put kupuju stan.

Bilo da financirate nekretninu iz osobnog fonda ili dobivate kredit, morate imati čvrstu financijsku konstrukciju prije nego krenete u “lov” na nekretnine.

U protivnom, jednostavno možete pronaći savršenu nekretninu i gledati kako nestaje ispred vaših očiju.

Dobivanje kredita traje, a tržište na hrvatskoj obali je vruće!

Provjerite Dokumentaciju Nekretnine

Ovdje smo mi od koristi! Ako nekretninu kupujete uz pomoć agencije, mi smo ti koji se moramo pobrinuti da je s vlasništvom nekretnine sve u redu.

Izuzetno je važno biti siguran da nema tereta na nekretnini i da su dokumenti jasni koliko mogu biti.

Pregledajte Nekretninu – Savjet Za Prvu Kupnju Kuće Koji Ne Smijete Zanemariti

Tijekom razgledavanja nekretnine svakako je pregledajte. Provjerite je li sve u redu, ima li problema, nedostataka. Pozvati stručnjaka uvijek je dobra ideja kada odlučujete o kupnji svog doma. Ne prepuštajte ništa slučaju – ovo je ipak mjesto u kojem ćete živjeti!

Pregovorima Dođite Do Savršenog Doma

Dobro je imati pregovaračke vještine – one vam mogu znatno olakšati život i posao. Oni također mogu osigurati da dobijete bolja vrijednost za vaš novac kada (prvi put) kupujete dom.

Kada je kupnja nekretnine u pitanju – ne bojte se pregovarati oko cijene. U općoj praksi vrlo je uobičajeno – nešto poput neizgovorenog pravila – da prodavač je spreman sniziti cijenu do 5%.

Prije nego započnete pregovore, svakako se pripremite. Pretražite tržište i saznajte koje su cijene sličnih nekretnina. Naučite brojke i pripremite argumente za još bolju ponudu!

Oni Koji Prvi Put Kupuju Kuću Moraju Razmišljati O Održavanju I Sigurnosti

Ukoliko nekretninu nećete koristiti tijekom cijele godine, održavanje je ono o čemu morate razmišljati. Tko će se brinuti o imovini? Predlažemo da unajmite a lokalna služba za održavanje.

Također, vrlo je važno da osigurajte svoju imovinu. Kako god gledali, kupnja nekretnine je investicija. I tu investiciju morate zaštititi na bilo koji način. U našoj agenciji povezujemo vas s osiguravajućim društvima koja najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Pogreške Kupaca Prve Kuće

Na kraju smo razgovarali o tome što trebate znati i činiti, a sada ćemo reći koju riječ o stvarima koje ne smijete činiti.

Koje su najčešće pogreške onih koji prvi put kupuju stan?

Prvo, kupujući više nego što si uistinu možete priuštiti. Možda vam banka kaže da si možete priuštiti određeni iznos kredita, ali to ne mora značiti da biste trebali.

Razmislite o svom životnom stilu, potrebama i mjesečnoj naknadi. Koliko ste spremni mjesečno potrošiti na otplatu kredita? Odaberite količinu koja vam odgovara, a ne onu koju možete jednostavno uzeti.

Drugo, angažiranje pogrešne agencije za nekretnine. Razmislite o agenta za nekretnine kojeg ćete unajmiti da vam pronađe dom iz snova. Prva agencija na koju naiđete ne mora nužno biti najbolji izbor za vas. Želite agenta koji poznaje lokalno tržište i zna kako ispregovarati bolju cijenu za bolju nekretninu.

Nadalje, ne zaboravite odjavi susjedstvo. Razgovarajte s ljudima, osjetite zajednicu.

Na kraju, nemojte preskočiti inspekcija doma. To će vam dati veći osjećaj sigurnosti i olakšat će vam odluku.

I to je to ljudi, na temu kupaca prve kuće na hrvatskoj obali, barem za sada. Ako ste u potrazi za nekretninom na Jadranu, Kontaktirajte nas. Postoji velika šansa da ćemo vam moći pomoći!

Fotografija: Pexels, Unsplash.

Ostale objave

pratite nas