Kako Olakšati Kupnju Nekretnine?

Kupujete nekretninu, već dugo tražite i ne možete pronaći ništa? Vrijeme je da definirate neke smjernice koje će vam olakšati pretragu, pomoći vam da razumijete što tražite i naposljetku uštedjeti vrijeme i novac. Traženje nekretnine za život ili odmor važan je zadatak. Nekretnina se sastoji od nekoliko karakteristika od kojih je najvažnija lokacija.

Tražite li nešto u nepoznatom kraju, obično ne poznajete lokalne običaje i/ili lokalno stanovništvo, vjerojatno ne znate koliko vam vremena treba da obavite svakodnevne sitnice poput kupnje hrane, plaćanja računa, itd. Neposredno prije kupnje nekretnine vrlo je korisno postaviti nekoliko pitanja koja bi ujedno trebala olakšati proces odabira stana i ubrzati proces kupoprodaje.

Koliko dugo ste tražili svoj dom?

Imate li osjećaj da tražite i ništa vam ne odgovara ili još niste krenuli u potragu? Jeste li odredili okvirni proračun za kupnju ili razgledavanje nekretnina izvan vašeg proračuna? Tražite nekretninu više od godinu dana, pregledali ste više od 10 različitih nekretnina, a opet ništa nije ono što ste očekivali? Bilo bi dobro redefinirati osnovne smjernice koje postavljate pri odabiru nekretnine za odmor ili stanovanje. Možda vam je bitna blizina trgovačkog centra, škole, vrtića, zračne luke, plaže, bolnice i sl. Kada definirate osnovne potrebe Vas i Vaše obitelji, istražite mogućnosti koje Vam lokacija nudi i time Vas usmjerite u sužavanje pretrage.

Kako stojite s planiranjem troškova?

Imate li sredstava za kupnju nekretnine ili se morate osloniti na sufinanciranje kupnje kreditom banke? Ne zaboravite da morate imati dovoljno novca za kaparu, koja će u većini slučajeva iznositi 10% od ugovorene kupoprodajne cijene. Dobro je računati na proviziju za posrednika, troškove sastavljanja kupoprodajnog ugovora i pravne, porez na promet nekretnina (3%), te sve dodatne troškove koje biste mogli imati ovisno o izboru.

Znate li što trebate od dokumentacije?

Ne zaboravite na obveznu dokumentaciju koju morate imati prilikom kupoprodaje. Ako ste strani državljanin, morate ishoditi OIB. Znate li koju dokumentaciju o nekretnini morate posjedovati? Uredan vlasnički list, uporabna dozvola ili potvrda o izvršenju radova najvažniji su dokumenti pri kupnji. Vlasnički list bez tereta i plombi za nekretninu ili statusni list kako bi se provjerila zakonitost nekretnine. Uvjerite se da stvarno stanje odgovara onom u dokumentaciji. Ako istražujete mogućnosti kredita, upoznajte se s dokumentacijom koja će vam biti potrebna ili barem većim dijelom.

Jeste li već redefinirali svoja stajališta?

Gledali ste nekretninu i jako vam se svidjela, ali je niste kupili? Ako je odluku donijela cijena, razumijemo. Ako se podrazumijevaju stavke poput preuređenja kuhinje, rasporeda prostora ili se niste uspjeli dogovoriti s prodavateljem, imajte na umu da je sve riješeno kad uz sebe imate pravi tim stručnjaka. Ponekad je potrebno malo truda da dobijete ono što želite, stoga nemojte lako odustati pred prvom preprekom.

Ulaganje u nekretnine nikada nije pogrešno. Manje je rizično od burzovnih ulaganja, a nekretninu uvijek možete iznajmiti ili prodati ako stvari ne budu išle po planu. Ne brinite, vjerujte nam da ćemo pronaći željenu nekretninu za Vas. Pišite nam u komentarima kako se pripremate za kupnju nekretnine ili nas kontaktirajte na info@tstgroup.hr

Ostale objave

pratite nas